Mnohým štátom východnej Európy hrozí, že nedobehnú Západ

20.11.2013 Celý región

Londýn 20. novembra (TASR) - Mnohým krajinám východnej Európy, predovšetkým bývalým sovietskym republikám, hrozí, že nikdy nedosiahnu životnú úroveň vyspelých štátov na západe kontinentu.

Dôvodom sú nedostatočné reformy, čo má negatívny vplyv na investície a hospodársky rast. Upozorňuje Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo svojej najnovšej správe, z ktorej cituje agentúra RTTNews.

Banka štátom v regióne pripomína, že ak nezlepšia fungovanie hospodárskych a politických inštitúcií, proces postupného zbližovania transformujúcich sa ekonomík s najvyspelejšími štátmi bude v niektorých krajinách stagnovať a v ďalších sa spomalí.

Ale tieto ekonomiky, a týka sa to najmä bývalých členov Sovietskeho zväzu, majú ešte stále šancu prekonať prekážky, ktoré bránia ich ďalšiemu rozvoju a môžu dosiahnuť prosperitu, ak oživia a urýchlia stagnujúce reformy.

Podľa EBOR zaostávajúce štáty by mali prijať opatrenia na podporu trhových reforiem a rastu súkromného sektora, čo v konečnom dôsledku prinesie pokrok aj v procese ich demokratizácie.

Proces reforiem môžu posilniť aj začlenením sa do medzinárodných štruktúr, obchodných aj finančných.

"Len stredoeurópske a pobaltské štáty v nasledujúcich 20 rokoch dosiahnu, alebo prekročia príjem na osobu na úrovni 60 % tzv. starých členov Európskej únie (európskej 15). Väčšina ostatných transformujúcich sa štátov bude za nimi aj naďalej výrazne zaostávať," uviedol hlavný ekonóm EBOR Erik Berglof.
 

Vyberte región